Tradičný ovos obsahuje v priemere 9-12% bielkovín, u bezpluchého ovsa sa zvyčajne uvádza 15-20% bielkovín. Rozdiely oproti ovse pluchatému sú aj v zastúpení aminokyselín. V porovnaní s pluchatým ovsom obsahuje nahý ovos o 62% viac lyzínu (0,65% je v holý a 0,4% v tradičných ovsech) a blízko k dvojnásobnému obsahu metionínu (0,4% nahý a 0,2% Pluch). Táto nová informácia je dobrá pre chovateľa starajúci sa o mladé, rastúce kone. Lyzín a metionín sú limitujúce aminokyseliny pre správny vývoj a udržanie kvality svalovej hmoty. Ich deficit môže viesť k spomaleniu rastu alebo k nevýrazné výkonnosti.
Holý ovos obsahuje v priemere 9-12% tuku, čo je podstatne viac ako priemer 5% nájdený v pluchatém ovsu. Vyššia energetická hodnota bezpluchého ovsa ide z prírodných olejov obsiahnutých v zrne. Pretože energia je obsiahnutá v tuku a nie vo škrobu, holý ovos spôsobuje menej často zažívacie poruchy.Ovos nahý 500g
Doplnkové krmivo pre exoty
Ovos nahý je holý príbuzný druh ovsa siateho. Zrno ovsa je cenené pre priaznivé zloženie bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, zvlášť lyzínu, vyšší obsah tuku s prevládajúcim podielom nenasýtených mastných kyselín a vysoký obsah minerálov a vitamínov. Ovos nahý obsahuje až o 50% viac lyzínu ako kŕmny jačmeň. Podľa zahraničných výskumov zaradenie nahého ovsa do kŕmnej dávky zvyšuje prírastky u ošípaných aj brojlerov a priaznivo ovplyvňuje produkciu vajec. Dôležitý je najmä pre výživu chorých alebo plemenných zvierat. Alkaloid avenín zvyšuje chutnosť ovsa. Pre mladé zvieratá je vhodnejší ovos lúpaný alebo nahý.
CP000000
Už nemožno zakúpiť